ЛЮДИНОЦЕНТРИЗМ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЕВОЛЮЦІЮ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ ТА ІЗРАЇЛЮ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
Врахування ізраїльського досвіду розвитку та модернізації адміністратив-ного права в умовах особливих правових режимів може бути використаний доктриною та практикою українського адміністративного права. З врахуванням впливу який здійснює на правову систему Ізраїлю судова практика Велико-британії та США можемо констатувати що принцип верховенства права (rule of law) навколо якого формується правова система. У цьому аспекті важливу роль відіграє адміністративне право. По-перше, ним забезпечується реалізація положень конституційних норм які відображені в окремих Основних Законах (наприклад, врегулювання публічної служби, надан-ня публічних послуг, підтримка осіб зі спеціальним статусом, земельні правовід-носини тощо). По-друге, адміністративні процедури реалізації прав громадян Ізраїлю які завершуються прийняттям рішення по справі, а у разі незгоди з ним не забороняють особі звернутись за захистом в позасудовому порядку (напри-клад, оскарження рішення про скасування дозволу на навчання для іноземців; оскарження рішення про затверджений адміністрацією закладу освіти алгоритму евакуації осіб під час оголошеної повітряної тривоги тощо). По-третє, прийняття Основного закону: людська гідність та свобода [3] та Основного закону: свобода зайнятості [4] підкреслив обов’язок держави здійснювати захист прав і свобод людини що іще раз вказує на вплив людиноцентризму. Враховуючи особливості діяльності Верховного Суду Ізраїлю впродовж 1960-х й 1970-х років можемо стверджувати що згадувані вище закони відобразили зміни які відбулись в ізраїльському суспільстві.
Keywords: людиноцентризм; публічне врядування; Держава Ізраїль; Україна; Основий закон