Корекційна робота з розвитку мовлення дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру - Волчинська, Марія Георгіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
На основі теоретико-емпіричного аналізу запропоновано новий підхід до вирішення проблеми корекційної роботи з розвитку мовлення дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру. Розлади аутистичного спектру (РАС) є складними порушеннями психічного розвитку, що суттєво впливають на комунікацію, соціальну взаємодію та мовленнєвий розвиток дітей. Порушення мовлення є однією з основних характеристик РАС і може проявлятися через ехолалії, стереотипні фрази, а іноді й повну відсутність мовлення. На основі теоретичних досліджень, таких як роботи К. Лебединської, О. Нікольської та інших, розроблено різні підходи до корекції цих порушень. Емпіричне дослідження показало, що мовленнєвий розвиток дітей з РАС потребує індивідуального підходу, а корекційна робота повинна охоплювати психофізіологічні, когнітивні та комунікативні аспекти. Дослідження також виявило значні порушення у розвитку мовлення, зокрема в комунікації та соціальній взаємодії. Розроблено методи корекційної роботи, що включають два етапи: підготовчий, спрямований на стимуляцію мовлення, та основний, орієнтований на вдосконалення мовленнєвих навичок. Експериментальне застосування цих методик дало позитивні результати, зокрема, в розвитку зорового та слухового сприймання, розуміння інструкцій та мовленнєвих здібностей. Виявлені значні покращення у психофізіологічному, когнітивному та комунікативному компонентах мовленнєвого розвитку дітей з РАС.
Keywords: діти дошкільного віку; комунікація; корекційна робота; мовленнєві навички; розвиток мовлення; розлади аутистичного спектру; соціальна взаємодія та мовленнєвий розвиток дітей