Рецепція релігійної проблематики в газеті „Нова Буковина” (1912 –1914) в контексті суспільно-історичних процесів - Мельничук, Юлія Георгіївна (WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO, 2021)
Суспільно-історичні обставини на Буковині початку ХХ ст. спричинили тісний взаємозв’язок релігійного життя краю з політичною ситуацією в Австро-Угорській імперії. Про такі аналогії свідчать матеріали періодичних видань, зокрема й „Нової Буковини” (1912–1914). На шпальтах часопису крізь призму суспільно-політичної ситуації в краї аналізувались більшість релігійних питань. Саме тому дослідження рецепції релігійного процесу в газеті „Нова Буковина” є актуальним. До українських дослідників релігійної проблематики в контексті історичних процесів відносимо передусім Аллу Бойко, Степана Костя, Марію Рожило, Мар’яна Лозинського, Олену Канчалабу, Альону Ігнатушу й ін. При цьому дані аспекти в буковинській періодиці поки що залишаються не дослідженими.
Keywords: релігійна проблематика, Нова Буковина, концепція