РЕФЛЕКСІЯ ЯК МЕТАКОГНІТИВНИЙ ФЕНОМЕН ПСИХОЛОГІЇ - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2021)
Стаття присвячена теоретичному аналізу розуміння феномену рефлексії у психології, дослідженню типів, видів і механізмів рефлексії, які виділяють науковці. Висловлюється припущення, що саме через складність і неоднозначну багатогранність для аналізу та тлумачення феномена рефлексії, виділення науковцями її різноманітних видів, його узагальнене і систематизоване розуміння в психології досі відсутнє. Досліджено, що науковці аналізують різні підходи та напрямки у тлумаченні рефлексії в психології, і їх не лише налічується досить значна кількість, але вона поступово збільшується, оскільки рефлексія виявляється комплексним метакогнітивним феноменом, розуміти який кожен науковець прагне суб’єктивно. Констатується, що зміст поняття «рефлексія» недоречно зводити до «мислительного процесу», оскільки рефлексія не тотожна мисленню. Зроблено висновок, що рефлексія – це спосіб розуміння людиною себе та інших людей, мотивів дій, вчинків і переживань, передбачення напрямків їх розвитку/зміни в майбутньому на основі аналізу результатів минулого і досягнутого, буття світу та людини в ньому загалом. І що, рефлексуючи, ми не лише осмислюємо свої (і чужі) думки, переживання, вчинки, оцінюючи їх з погляду відповідності як власним життєвим принципам та бажанням, так і соціальним та моральним нормам і принципам співжиття, але й намагаємося в подальшому змінитися, щоб наше реальне відповідало бажаним уявленням про належне.
Keywords: рефлексія, саморегуляція свідомості, метакогнітивний процес, рефлективність, механізм рефлексії