Екологічна експертиза: Теорія та практика: Навч. посібник - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla; Смірнова, Віра Геннадіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2008)
Система екологічної оцінки запланованої діяльності зараз використовується практично в усіх країнах світу. Екологічна оцінка сконцентрована на всебічному аналізі можливого впливу антропогенної діяльності на навколишнє середовище та використанні результатів цього аналізу для попередження чи зменшення екологічних збитків. Такий підхід стає особливо актуальним зі становленням уявлень про стійкий розвиток, оскільки він дозволяє враховувати екологічні фактори поруч з економічними вже на стадії планування і прийняття рішень проздійснення того чи іншого виду господарської діяльності. Оскільки будь-яка виробнича діяльність викликає порушення природного середовища, суспільство взяло на себе турботу про відновлення її властивостей та охорону від подальшої деградації.
Keywords: експертиза; екологія; оцінка стану навколишнього середовища; оцінка впливу на навколишне середовище; експертологія; охорона водних ресурсів; використання водних ресурсів; практичні розрахунки