Логоритміка у роботі з дітьми з порушеннями мовлення - Кукуняк, Марія Михайлівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі обґрунтовано логоритміку як інтегрований засіб корекції мовленнєвих порушень у дошкільників. Визначено її сутність, функції та умови застосування у корекційно-розвивальному навчанні. Проаналізовано психолого-педагогічні та нейропсихологічні підходи до формування мовлення у дітей. Розроблено й апробовано логоритмічну програму, спрямовану на розвиток дихально-голосової координації, артикуляції, темпо-ритмічної організації та просодики. Експеримент підтвердив підвищення мовленнєвого розвитку й комунікативної активності дошкільників; результати впроваджено у практику логопедичних груп ЗДО.
Keywords: корекційно-розвивальна програма; комунікативна активність; логопедична робота; мовленнєві порушення; логоритміка