Аналіз поведінки витрат: модельний підхід. - Yakymova, Larysa (ТОВ `ДКС Центр`, 2019)
У статті обґрунтовано методичний підхід до аналізу поведінки витрат виробництва на підставі регресійних моделей витрат і динаміки витрат, а також коефіцієнта реагування витрат на зміни обсягів виробництва. Алгоритм аналізу передбачає ідентифікацію еластичності витрат, типів витрат та їхньої поведінки у залежності від співвідношення темпів зростання витрат і обсягів виробництва, а також стосовно симетричності поведінки витрат щодо зміни обсягів виробленої продукції. Емпіричні результати дослідження за даними по хлібопекарних і промислових підприємствах України за 2012-2017 рр. показали, що як у хлібопекарній галузі, так і у промисловості у цілому витрати виробництва нееластичні за обсягом виробництва. Крім того, дослідження встановило симетричність поведінки витрат у хлібопекарній галузі та анти-липкість – у промисловості у цілому, проте ступінь липкості витрат розрізняється у залежності від статей витрат.
Keywords: поведінка витрат, еластичність витрат, коефіцієнт реагування витрат, липкість витрат, регресійний аналіз, хлібопекарна промисловість України