Історія формування рівнини Елади (Hellas planitia). Марс. - Кирилюк, Сергій (Матеріали доповідей XIII науково-практичного семінару за міжнародної участі «Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат та прилеглих територій», присвяченого 85-річчю з дня народження дослідника-геоморфолога, заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослава Кравчука (Львів, 2-3 березня 2023 р.), 2023)
Історія формування Hellas Planitia, яку вдалося відтворити через аналіз зображень цього регіону, така: після утворенння Hellas Planitia під впливом падінням гігантського астероїда, ще на початку історії планети, вся внутрішня частина бассейну Hellas Planitia поступово заповнювалася різногенетичними відкладами. Пиловими відкладами марковано найдавніші поверхні. Упродовж усієї історії басейну Hellas Planitia в його межах активізовувалися численні вулканічні події та льодовикові періоди, наслідками яких марковано відповідні елементи сучасних поверхонь.
Keywords: Марс; Ландшафт; Рівнина Елади