Система ризиків діяльності комерційних банків в умовах цифровізації - Абрамова, Алла Сергіївна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
У статті проведено дослідження структури операційних ризиків діяльності комерційних банків в умовах реалізації стратегічної політики та формування позитивної репутації. Встановлено тенденції розвитку та обсяги банківських втрат від настання операційних ризиків (на прикладі країн Європи). Здійснено систематизацію складу показників діагностики досліджуваних ризиків, у тому числі стосовно фізичних та юридичних осіб. Представлено особливості та успішну практику функціонування середовища управління та контролінгу за ризиками в режимі реального часу в європейських країнах. Окреслено пріоритетні наглядові заходи управління та контролю за операційними ризиками. Визначено, що важливою умовою досягнення ефективності та результативності управління операційними ризиками повинен бути власний, індивідуальний саморегулюючий механізм, що функціонує на основі синергетичного ефекту співпраці внутрішніх банківських підрозділів та автоматизаційних інформаційних систем. Науковою новизною дослідження є запропоновані автором напрями подальших дій, спрямованих на запобігання, раннє виявлення та мінімізацію кількості настання операційних ризиків і обсягів банківських втрат від них
Keywords: операційні ризики; диджиталізація; комерційний банк; фінансові послуги; інструменти управління; інновації