«Повірте – це лише думки вголос» (Комунікативно-прагматичні параметри афоризмів у публіцистичних текстах Надії Бабич) - Кульбабська, Олена Валентинівна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024)
У статті доведено, що короткі, влучні, оригінальні вислови на позначення позамовної дійсності; узагальнені думки (подекуди несподівано парадоксальні) однієї мовної особистості, що вражають філософським її осмисленням, характеризується повчальним або пізнавальним змістом. Для аналізу комунікативно-прагматичної специфіки індивідуально-авторських афористичних висловів (текстів) обрано публіцистичні тексти чернівецької теле- й радіожурналістки, професорки Надії Бабич.
Keywords: афоризм, публіцистичний текст, авторська інтенція, емоційно-експресивний потенціал, актуалізація, інтертекстуальні зв’язки, індивідуально-авторські особливості, засоби вираження, функція.