ФОРМУВАННЯ ІДЕЙНОГО ПІДГРУНТЯ ТА ЗАСАДНИЧІ ПРИНЦИПИ ВІЙСЬКОВОГО ДУШПАСТИРСТВА УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ - Тимчук, Дмитро Сергійович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі розкривається роль українського духовенства у других національно-визвольних змаганнях (1942-1953), зокрема в діяльності Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. Проаналізовано передумови, причини, виникнення та діяльність українського національно-визвольного руху під час Другої світової війни та повоєнне десятиліття; суспільно-релігійну ситуацію та релігійний склад населення України. На основі архівних документів та наукових статей показаний побут православних та греко-католицьких священників, що співпрацювали з українським підпіллям, представленим ОУН(б) та УПА та визначено значення Православної та Греко-католицької церков у національно-визвольному русі як з боку членів ОУН(б) та УПА, так і з боку сучасних істориків та дослідників. Розкрита оцінка ролі капеланства цього періоду та перспектива для розвитку сучасного інституту українського капеланства.
Keywords: Українська автокефальна православна церква, Українська греко-католицька церква, капеланство, національно-визвольний рух, Організація українських націоналістів, Українська повстанська армія