САМООЦІНЮВАННЯ ТА ВЗАЄМООЦІНЮВАННЯ ЯК КОМПОНЕНТ НАВЧАЛЬНО ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Предик, Аліна Анатоліївна (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2024)
У статті розглядається роль самооцінювання та взаємооцінювання як важливих компонентів навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів. Проаналізовано їхній вплив на формування рефлексивних умінь, розвиток критичного мислення та підвищення навчальної мотивації учнів початкових класів. Визначено, що самооцінювання сприяє формуванню у молодших школярів здатності до самоконтролю, адекватного сприйняття власних досягнень і визначення напрямків для самовдосконалення. Взаємооцінювання, у свою чергу, є інструментом розвитку комунікативних навичок, уміння співпрацювати та аналізувати результати навчальної діяльності однолітків. У роботі акцентовано увагу на педагогічних умовах ефективного впровадження самооцінювання та взаємооцінювання в освітній процес, зокрема на необхідності створення сприятливого психологічного клімату в класі, формуванні у дітей чітких критеріїв оцінювання та залученні їх до процесу постановки цілей. Результати дослідження підтверджують, що поєднання цих двох видів оцінювання є ефективним засобом підвищення якості навчання та розвитку суб’єктності учнів у навчальному процесі.
Keywords: самооцінювання; взаємооцінювання; навчально-пізнавальна діяльність; рефлексія; критичне мислення