Колекція бісерних жіночих прикрас "Буковинські акварелі" - Мороз, Катерина Юріївна (My University, 2025)
У науковій роботі «Колекція бісерних жіночих прикрас "Буковинські акварелі"» досліджено українське бісероплетіння як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Проаналізовано традиційні техніки плетіння, орнаментальні мотиви та символіку, властиві жіночим прикрасам у контексті української етнокультури. Розкрито зв’язок бісерних виробів із жіночою обрядовістю, соціальним статусом і регіональною стилістикою, зокрема Буковини. У творчій частині представлено авторську колекцію «Буковинські акварелі», що поєднує національні традиції з елементами сучасного етнодизайну. Робота сприяє збереженню й популяризації українських художніх традицій через інноваційний підхід у створенні декоративних прикрас.
Keywords: буковинський орнамент; символіка та обрядовість; традиційні прикраси; бісероплетіння; етнодизайн