ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АНГЛОМОВНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ - Бялик, Василь Дмитрович (Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського., 2022)
Статтю присвячено наданню загальної характеристики термінології заповідної справи англійської мови. В статті визначаються поняття «заповідна справа», «термінологія заповідної справи», описуються факти появи та розвитку відповідної сфери, з’ясовуються ключові характеристики її англомовної термінології, що здійснюється із зазначенням періоду її розвитку, базових терміноодиниць, встановленням структурних особливостей, категоріальних груп термінів. Заповідна справа є галуззю науково-професійної діяльності, пов’язаною з охороною, розвитком і збереженням природних територій і їх екосистем. Англомовна термінологія галузі заповідної справи почала розвиватися більше, ніж сто років тому. Вона являє собою сукупність усіх термінів, що функціонують в галузі і використовуються фахівцями для позначення її професійних понять. Формування цієї термінології відбулося на стику таких науково-практичних галузей, як біологія, екологія, географія, практична охорона природи. Саме тому до складу зазначеного шару термінологічної лексики англійської мови увійшли не тільки засоби номінації понять заповідної справи, але й одиниці, що позначають поняття інших, суміжних із нею галузей. Базові терміни слугують одиницями номінації ключових понять галузі заповідної справи. Неоднорідний характер аналізованої термінології визначається також наявністю в ній різних за структурою одиниць: простих, складних, скорочених термінів, а також термінівсловосполучень. Багато похідних, складних термінів і термінів-словосполучень утворені на основі таких одиниць, як area, species, effect, community, environment, ecology. Терміни галузі є засобами позначення природних або створених людиною об’єктів, природних або зумовлених діяльністю людини процесів, просторів, якостей, міри, часу, станів живих істот і навколишнього середовища, суб’єктів, які задіяні в діяльності галузі. Англомовна термінологія заповідної справи не є систематизованою і донині, її одиниці спорадично виникають у зв’язку з потребою позначення нових понять. Саме тому досліджувана термінологія потребує подальшої інвентаризації, внормування та лексикографічного оброблення.
Постановка проблеми. Активне вивчення термінологій різних мов, що здійснюється нині у лінгвістиці та термінознавстві, пояснюється не тільки надзвичайною роллю цього шару лексики в процесах збереження та передавання фахових знань, але й, у першу чергу, динамікою його розвитку, що виявляється в оновленні та поповненні новими одиницями, переосмисленні та уточненні значення термінів, що вже існують тощо
Keywords: англійська мова, загальні характеристики, заповідна справа, категоріальна група, структура, термін, формування.