Європейські стандарти забезпечення права на свободу вираження політичних поглядів - Байталюк, Зоряна (My University, 2025)
У дисертаційному дослідженні право на свободу вираження політичних поглядів визначено як гарантовану державою юридичну можливість особи формувати, висловлювати та поширювати свої політичні переконання у будь-якій формі без втручання держави чи третіх осіб, що охоплює право на отримання інформації, участь у публічних дискусіях і протестах, а також забезпечення контролю громадянського суспільства над діяльністю влади з дотриманням принципів пропорційності та поваги до прав інших осіб. Також проаналізовано характерні особливості правового забезпечення свободи вираження політичних поглядів у сфері масових комунікацій та журналістської діяльності, з акцентом на дотриманні балансу між реалізацією свободи слова, вимогами неупередженого подання об’єктивної достовірної інформації і запобіганням проявам політичної цензури. У роботі встановлено, що ефективна реалізація та захист права на свободу вираження політичних поглядів у демократичному суспільстві є можливою лише за умови чіткого дотримання критеріїв правомірності його обмеження, що сформульовані у практиці Європейського суду з прав людини та закріплені в положеннях статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Аргументовано релевантність правомірного обмеження свободи вираження політичних поглядів відповідно до критерію пропорційності та визначено стандарти легітимності таких обмежень у демократичному суспільстві з урахуванням європейської правозахисної практики. Також у дисертації обґрунтовано доцільність нормативного закріплення цілісної системи правових стандартів, яка має застосовуватися при оцінці правомірності обмеження свободи вираження політичних поглядів.