ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПЛАТІЖНОЇ СИСТЕМИ ЯК САМОСТІЙНОЇ СФЕРИ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Бабух, Ілона; Нікіфоров, Петро (ЧТЕІ КНТЕУ, 2016)
Зроблено спробу виокремити методологічні основи розгляду платіжної системи як особливого інституту ринкової економіки і грошової системи. Доводиться, що сучасні платіжні системи формуютьсяі розвиваються на інституційних засадах. Розглядається зміст платіжної системи та її ознаки як результат взаємопов’язаного розвитку грошової і кредитної систем. Визначення та структура платіжних систем аналізуються з позицій інституціональної теорії як інституційне утворення, в основі якого лежить сукупність норм, звичаїв, правил, договірних відносин, технологій, технічних засобів, методик організації розрахунків, за допомогою яких усі учасники можуть здійснювати фінансові операції та розрахунки один з одним. Виокремлюються в рамках інституціональної теорії напрямки подальшого вивчення платіжної системи, які набувають у сучасних умовах особливого значення в умовах кардинальних реформ економіки України.
INSTITUTIONAL APPROACH TO THE ANALYSIS OF THE PAYMENT SYSTEM AS A SEPARATE SPHERE OF ECONOMIC RELATIONS
Keywords: інститут; інституціональна теорія; платіжна система; грошова система; норма; звичай; формальний інститут; неформальний інститут; розрахунки