Розвиток мовлення учнів початкової школи із застосуванням мультимедійних засобів - Межакова, Анастасія Валеріївна (My University, 2024)
Магістерське дослідження присвячене розкриттю проблеми розвитку мовлення учнів початкової школи із застосуванням мультимедійних засобів. У роботі проаналізовано зміст таких понять як «мова», «мовлення», «розвиток мовлення», «мовленнєва діяльність», «методика розвитку мовлення». Уточнено зміст дефініції «розвиток мовлення молодших школярів» - принцип навчання мови, який має на меті роботу щодо збагачення словникового запасу школярів, розвиток умінь сприймати та будувати висловлювання згідно умов спілкування. Ключове поняття дослідження – розвиток мовлення молодших школярів із застосуванням мультимедійних засобів – інтерпретовано як система робота щодо формування мовленнєвих умінь через поєднання навчального матеріалу із його зоровим/слуховим сприйняттям із застосуванням мультимедіа. Здійснено характеристику психолінгвістичних та психологічних особливостей мовленнєвого розвитку учнів початкової школи, визначено педагогічні передумови мовлення школярів. У магістерській роботі з’ясовано теоретико-методичні основи застосування мультимедійних засобів на уроках української мови; розкрито особливості використання інформаційних технологій в освітньому процесі, проаналізовано можливості мультимедійних засобів з метою розвитку мовлення молодших школярів. Схарактеризовано мультимедійні засоби навчання через систему форм, методів, прийомів роботи з розвитку мовлення молодших школярів. 3 У магістерській роботі представлено методику розвитку мовлення учнів початкових класів, що забезпечена системою текстових, підготовчих та ситуаційних вправ з використанням мультимедійної підтримки та програмних засобів.
Keywords: мовлення, розвиток мовлення, мультимедійні засоби, розвиток мовлення із застосуванням мультимедійних засобів, методика розвитку мовлення