Підготовка майбутніх логопедів до інноваційної діяльності - Кладницька, Вікторія Пантеліївна (My University, 2022)
У роботі визначено й обґрунтовано сукупність педагогічних умов підготовки майбутніх логопедів до інноваційної діяльності в умовах інклюзивної дошкільної освіти (ресурсне та науково-методичне забезпечення процесу підготовки майбутніх логопедів до інноваційної діяльності в умовах інклюзивної дошкільної освіти; розвиток позитивної мотивації до набуття досвіду інноваційної діяльності; використання інноваційних форм і методів організації інклюзивної освіти та способів взаємодії всіх суб’єктів цього процесу). Розроблено критерії та показники – мотиваційно-ціннісний, когнітивно-діяльнісний та рефлексивно-оцінювальний, які в сукупності дозволяють виявити рівень готовності майбутніх логопедів до інноваційної діяльності в умовах інклюзивної дошкільної освіти, що є особистісним утворенням, котре опосередковує залежність між ефективністю інноваційної діяльності логопеда і його спрямованістю на вдосконалення свого професійного рівня. Охарактеризовано три рівні: високий (інноваційний), середній (репродуктивний), низький (адаптивний) готовності майбутніх логопедів до інноваційної діяльності в умовах інклюзивної освіти.
Keywords: інновація; інноваційна діяльність; майбутні логопеди; інклюзія; педагогічні умови; інклюзивна дошкільна освіта; готовність до професійної діяльності