Географічна спадщина професора Олександра Зупана: оцінка, формування та розвиток - Білоус, Вікторія Анатоліївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню географічної спадщини професора Олександра Зупана. Здійснено комплексне дослідження та оцінку науково-географічної спадщини професора Олександра Зупана. Визначено основні етапи становлення та розвитку Олександра Зупана як географа та педагога, охарактеризовано основні напрямки географічних досліджень вченого, а саме: фізична географія, кліматологія та метеорологія, географія населення, картографія та політична географія. Узагальнено та систематизовано основні теоретичні та прикладні положення його праць. Олександр Зупан здійснив значний внесок у розвиток географії та картографії, а його напрацювання є важливим елементом сучасних географічних досліджень. На основі концептуальних ідей, статистичних та картографічних праць О. Зупана здійснено інтеграцію його напрацювань у сучасні геоінформаційні технології та розроблено сучасні картографічні матеріали та ГІС-проєкти: створення історичної ГІС-бази даних найбільших міст Європи (за оцінкою О. Зупана) та реалізація часової візуалізації, що демонструє динаміку розвитку міст упродовж 1875-2022 років.
Keywords: професор Олександр Зупан; географ та картограф; викладацька та педагогічна діяльність; історія географії та внесок вченого у розвиток географічної освіти і науки; наукова спадщина (географічна спадщина, географо-педагогічна спадщина, картографічна спадщина); географічний факультет Чернівецького університету; кліматологія та метеорологія; політична географія; географія населення; картографування та оцифрування карт; ГІС-технології (QGIS); картографічне та геодезичне забезпечення; карти та атласи; картографія та картографічне моделювання