РОЗВИТОК ІНКЛЮЗИВНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: УПРАВЛІНСЬКІ МЕХАНІЗМИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ - Шеремета, Ростислав (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі висвітлено теоретичні засади розвитку інклюзивного туризму. Здійснено аналіз українських та зарубіжних практик упровадження інклюзивного туризму, розглянуто соціальні проєкти, спрямовані на підвищення доступності туристичних послуг, зокрема в місті Чернівці. Досліджено рівень інклюзивної доступності туристичної інфраструктури Карпатського регіону. Оцінено діючі управлінські механізми та виявлено основні бар’єри розвитку інклюзивного туризму в Україні. На основі проведеного аналізу запропоновано напрями вдосконалення менеджменту інклюзивного туризму та стратегічні підходи до його інтеграції у національну туристичну політику.
Development of Inclusive Tourism in Ukraine: Managerial Mechanisms and Practical Implementation Approaches
Keywords: інклюзивний туризм, доступність, універсальний дизайн, управлінські механізми, Карпатський регіон, соціальні проєкти.