Ефективність інноваційних методів навчання у процесі вивчення життєвого і творчого шляху Франца Кафки в 11 класі: психолого-педагогічний аспект - Нікоряк, Наталія; Нікітіна, Діонісія; Никіфоряк, Марія (Одеса : Видавничий дім “Гельветика”, 2026)
Розглянуто сучасні підходи до вивчення біографії письменника, які відображають дидактичні, психологічні та культурологічні орієнтири літературної освіти. Проаналізовано ефективність застосування інноваційних методів навчання у процесі вивчення життєвого і творчого шляху Франц Кафка в 11 класі з урахуванням психолого-педагогічних особливостей учнів раннього юнацького віку. Обґрунтовано актуальність оновлення методики викладання біографії письменника в умовах сучасної освітньої парадигми та концепції Нової української школи. З’ясовано, що традиційні репродуктивні підходи (лекція вчителя, робота з текстом підручника, фронтальне опитування) під час викладання біографічного матеріалу є недостатньо ефективними, оскільки не забезпечують належного рівня мотивації та глибини розуміння взаємозв’язку між особистістю митця і його творчістю. У дослідженні представлено результати педагогічного експерименту, проведеного серед учнів 11 класу, спрямованого на порівняння ефективності традиційних та інноваційних методів навчання. Апробовано використання технологій цифрової візуалізації (Canva, Padlet, Timeline), сторітелінгу, медіаосвіти, проблемно-пошукового навчання, а також інтерактивних методів: метод «Fishbone», «Кроссенс», карти емпатії, цифрові квести. Підкреслено, що застосування інноваційних підходів сприяє підвищенню рівня навчальних досягнень, розвитку критичного мислення, емоційного інтелекту та інтерпретаційних умінь учнів. Встановлено, що інтеграція біографічного матеріалу з аналізом художнього тексту забезпечує формування цілісного уявлення про творчість письменника та активізує особистісне залучення учнів до навчального процесу. Результати дослідження підтверджують доцільність впровадження інноваційних технологій у практику викладання зарубіжної літератури та їх відповідність освітнім потребам сучасного учня.
The effectiveness of innovative teaching methods in the process of studying the life and literary career of Franz Kafka in grade 11: psychological and pedagogical aspect
Keywords: інноваційні методи навчання; Франц Кафка; біографія письменника; зарубіжна література; цифрові технології; психолого-педагогічні особливості учнів