Модально-темпоральний план дуплексивних структур - Томусяк, Людмила Миколаївна (Науковий журнал «Молодий вчений», 2022)
У статті розглянуто модально-темпоральний план речень з дуплексивами, які є на рівні формально-граматичної структури простими, монопредикативними, а їх зміст формують кілька пропозицій, тобто воно називає дві і більше ситуацій. До особливостей дуплексивних конструкцій на комунікативному рівні слід віднести, перш за все, спосіб включення пропозицій, що складають їх зміст, у модальну рамку речення: дві взаємодіючі пропозиції у модальному плані виступають як одне ціле, вони «нанизуються» на одну спільну модально-часову вісь. Модальне осмислення дуплексива передбачає і часове осмислення, що визначається на основі семантико-синтаксичного відношення дуплексива до присудка. Подія, що репрезентується дуплексивом, і подія основної частини речення перебувають на одній часовій площині.
Keywords: модальність, темпоральність, дуплексив, синтаксичний синкретизм, семантично неелементарне речення, пропозиція, поліпредикативність, поліпропозитивність речення.