До питання про синхронізацію хронологічних меж та історичного змісту розвитку країн Заходу та Сходу в Новий і Новітній час - Мінаєв, Андрій В'ячеславович; Мінаєва, Тетяна Василівна (ГО “Наукова спільнота”. WSZIA w Opolu. Тернопіль : ФО-П Шпак В.Б., 2024)
Історію неможливо уявити без періодизації – особливого виду систематизації емпіричного та теоретичного історичного матеріалу, спрямованої на умовний поділ історичного процесу на періоди, більш або менш тривалі відрізки часу. Цінність періодизації в історичному пізнанні зумовлена можливістю отримання відповідей на фундаментальні питання: чому ми виділяємо саме такі періоди, чим вони відрізняються між собою, які критерії використовуються при визначенні хронологічних рамок і чи є ці критерії однаковими для різних періодів, що є спільного й відмінного в історичному розвитку народів різних регіонів світу в цих часових рамках і чим ця спільність або відмінність зумовлені? Синхронізація хронологічних меж та історичного змісту історії країн Заходу та Сходу в Новий і Новітній час, якій присвячена дана розвідка, саме і являє собою пошук відповідей на ці питання.
Keywords: методологічні проблеми, історія Сходу, історія Заходу Новий час, Новітній час, періодизація, історичний зміст, колоніалізм, модернізація