ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ УКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕДКАРПАТТЯ - Сухий, Петро Олексійович; Атаманюк, Марія-Тетяна Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021.256 с., 2021)
У монографії розглянуто теоретико-методологічні засади сучасної системи землекористування в Україні. Здійснено аналіз передумов формування структури і функціонального використання земельного фонду, проведено структурно-функціональний аналіз сучасного землекористування та розглянуто сутність економіко-географічної діагностики земельних ресурсів території Українського Передкарпаття. Для фахівців у сфері землеустрою, управління регіональним розвитком, економічної та соціальної географії, викладачів, аспірантів, студентів географічних, екологічних факультетів.
Земельні ресурси – найцінніше з багатств, якими володіють люди. Від нашого ставлення до землі та господарської діяльності залежить наше майбутнє. Земельний фонд України становить 5,7 % території Європи. На загальноєвропейському тлі його вирізняє висока частка сільськогосподарської освоєності, особливо в її структурі частка ріллі, що пов’язано з високою природною якістю українських земель. Окрім того, земля є основним засобом виробництва в сільському, лісовому господарствах і просторовим базисом розміщення об’єктів виробничої та соціальної інфраструктури. Зважаючи на географічне положення, природні особливості території Українського Передкарпаття, які зумовлюють суттєві територіальні відмінності у структурі земельного фонду, та господарську діяльність людини, внаслідок якої сформована спеціалізація та структура виробництва, які зумовлені природно-географічними, соціально-економічними та історичними чинниками, дослідження території Українського Передкарпаття особливо актуальне в умовах сьогодення. На основі територіального поділу праці та особливостей використання земельного фонду формуються своєрідні природно-господарські утворення, яким притаманна певна спеціалізація, розташування, організація території та характер антропогенного навантаження на земельні ресурси. Розвиток сільського та лісового господарства, а в нинішній час – рекреаційної галузі виокремлює досліджувану територію з-поміж інших на теренах України. За мету дослідження було поставлено виявлення просторових особливостей розподілу та використання земельного фонду,його антропогенізації, проведення природно-господарського районування та розробка рекомендацій для оптимізації сучасного збалансованого землекористування на території Українського Передкарпаття: проаналізувати й узагальнити теоретико-методологічні положення та наукові напрацювання соціально-економічної та природничої географії з питань земельних ресурсів, землеустрою, екодіагностики та районування території;здійснити структурно-функціональний аналіз чинників формування земельного фонду регіону дослідження; провести природно-господарське районування території Українського Передкарпаття з урахуванням існуючої структури землекористування та наявної соціально-економічної ситуації; з’ясувати географічні особливості формування структури земельного фонду сучасного стану його використання, дослідження особливостей антропогенного впливу на стан і якість основних категорій земель; обґрунтувати показники, критерії та вдосконалити методику оцінювання екодіагностики земельного фонду території Українського Передкарпаття; визначити можливості та обґрунтувати рекомендації з оптимізації землекористування в досліджуваному регіоні.
Keywords: Земельні ресурси Українського Передкарпаття; Система землекористування; Структурно-функціональний аналіз сучасного землекористування у Передкарпатті