Туристична спеціалізація єврорегіонів: географічні закономірності та моделі розвитку - Тангер, Максим; Бучко, Жанна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2025)
У статті досліджено географічні закономірності туристичної спеціалізації європейських єврорегіонів та моделі їхнього розвитку. Географічний потенціал цих регіонів визначається природно-рекреаційними ресурсами, історико-культурною спадщиною та інфраструктурою, що впливає на туристичні потоки та спеціалізацію. Аналіз основних єврорегіонів з участю України (Карпатський, Верхній Прут, Нижній Дунай, Дністровський, Тиса) показує різноманітні моделі розвитку туризму — від гірськолижного та активного туризму до екотуризму та культурних маршрутів. Розвиток туризму у цих регіонах обмежується неякісною транспортною інфраструктурою на деяких територіях, не зважаючи на високу транскордонну мобільність туристів. Авторами обґрунтовується необхідність комплексного підходу до розвитку туризму на основі географічних закономірностей та програм ЄС для забезпечення сталого розвитку прикордонних територій.
Tourism Specialisation of Euroregions: Geographical Patterns and Development Models
The article examines the geographical patterns of tourism specialisation in European Euroregions and models of their development. The geographical potential of these regions is determined by natural and recreational resources, historical and cultural heritage, and infrastructure, which influence tourist flows and specialisation. An analysis of the main Euroregions involving Ukraine (Carpathian, Upper Prut, Lower Danube, Dniester, Tisa) shows various models of tourism development — from mountain skiing and active tourism to ecotourism and cultural routes. The development of tourism in these regions is limited by poor transport infrastructure in some areas, despite the high cross-border mobility of tourists. The authors justify the need for a comprehensive approach to tourism development based on geographical patterns and EU programmes to ensure the sustainable development of border areas.
Keywords: єврорегіони, туристична спеціалізація, географічні закономірності, прикордонні території, сталий розвиток; euroregions, tourism specialisation, geographical patterns, border areas, sustainable development.