Податковий обов’язок: суть, складові та шляхи поліпшення виконання - Kuz, Vasyl (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Ефективність функціонування податкової системи забезпечується через застосування раціональних підходів до виконання функцій та завдань, що покладені на її складові елементи. Важливим засобом у виконанні цілей податкової політики на національному рівні є досягнення високого рівня виконання платниками податків покладених на них обов’язків. Даний факт визначає актуальність дослідження шляхів поліпшення виконання економічними суб’єктами податкового обов’язку через призму дослідження його складових елементів. В рамках проведеного дослідження встановлено наявність фактів ухилення від сплати податків, що підтверджується результатами роботи відповідних контролюючих органів. Визначено, що на процес виконання податкового обов’язку мають вплив дії усіх без винятку учасників податкових відносин. Для визначення сукупності заходів, які необхідно вжити з метою забезпечення добровільності сплати податків ідентифіковано складові елементи податкового обов’язку (розуміння юридичних аспектів діяльності та похідних наслідків, отримання податкового статусу через реєстраційні дії, дотримання податкових механізмів, облік податкових розрахунків та складання податкової звітності, управління податковими ризиками, протидія корупційним явищам, підтримка концепції добровільної сплати податків тощо). Встановлено, що для поліпшення виконання платниками податків покладених на них обов’язків необхідно вжити заходи щодо: удосконалення механізму нарахування та сплати податкових платежів; посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи контролюючих органів і розширення меж консультаційних послуг для платників податків; поліпшення стану надання контролюючими органами сервісних послуг щодо виконання платниками податку податкового обов’язку; використання непрямих методів контролю із застосуванням аналітичних і цифрових інструментів; застосування принципів оподаткування, які забезпечать стимулювання добровільної сплати податків; визначення податкової стратегії та формування податкової політики економічними суб’єктами на мікрорівні; удосконалення методичних підходів до ідентифікації ризикових господарських операцій та наділення платників податків статусом ризикового; запровадження мораторію на безпідставні перевірки суб’єктів підприємницької діяльності; підвищення штрафних санкцій за недотримання податкового законодавства.
Keywords: платники податків; податки; податкова система; податковий обов’язок; контролюючі органи