Філософська мультибесіда Сковороди: від Фалеса до Еразма // Поліфонія сковородинських дискурсів: колективна монографія / за заг.ред. А. Тичініної. С.46-69. - Бродецький, Олександр (Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2024., 2024)
Проаналізовано домінанти уваги Г. Сковороди до філософських авторитетів Античності, Середніх Віків, Ренесансу. Оглянуто консонанси ідей українського мислителя та багатьох авторів – від досократиків до гуманістів Відродження. Виявлено тенденції оцінки Сковородою ряду провідних античних філософів як «волхвів», котрі ще задовго до християнського Одкровення провіщали важливі для послідовників цієї релігії смисли й істини. Висвітлено грані засвоєння у сковородинській творчості інтенцій світогляду Августина Блаженного, Максима Сповідника, Еразма Роттердамського, а водночас експліковано риси його творчої самобутності як християнського мислителя. Співвіднесено ціннісні посили аналізованих філософських розмислів із деякими нагальними викликами сьогодення. Крім розгляду зв’язків думки Сковороди з філософією згаданих епох, накреслено опорні пункти осмислення спільного і відмінного між Сковородою та І. Кантом. Однак це подано лише як орієнтир подальшої спеціальної студії. Цитати Г. Сковороди і М. Ковалинського автор наводить у власному перекладі сучасною українською мовою.