Трансформаційні зміни на регіональному ринку праці в умовах інтелектуалізації та модернізації економіки - Lopatynskyi, Yurii; Antokhov, Andrii; Antokhova, Olha (Технодрук, 2016)
Монографічне дослідження присвячене вивченню теоретичних і прикладних засад здійснення трансформаційних змін на регіональному ринку праці згідно потреб модернізації та інтелектуалізації економіки. Досліджено потреби розвитку регіонального ринку праці у контексті досягнення модернізаційних цілей через здійснення трансформацій інституційного, процесного та функціонального характеру. Виявлено, що детермінації модернізацією економіки трансформаційних змін на регіональних ринках праці повинні враховувати ефекти глобальної дифузії з недопущенням поглиблення просторово-часового асинхронізму результатів модернізаційних впливів. Проаналізовано стан регіонального ринку праці в контексті оцінки рівня розвитку економіки, якісності побудови освітньої та інноваційної систем на прикладі Чернівецької області та Карпатського регіону. Виявлено існування численних диспропорцій між тенденціями нарощування кількісних показників економічної активності населення та результатів їх економічної й інноваційної діяльності, дисонування між структурами зайнятих та економіки. Сформульовано концептуальні засади трансформації регіонального ринку праці з урахуванням стратегічних напрямків модернізації економіки. Визначені пріоритети покращення регуляторів трансформаційних змін. Встановлено основні підходи стимулювання перспективної модернізації через розвиток регіональних ринків праці та обґрунтовано теоретико-прикладну значимість використання інструментарію рефлексивного управління.
Keywords: ринок праці; регіон; трансформація; інтелектуалізація; модернізація