ІНСТИТУАЛІЗАЦІЯ ПРОТЕСТАНТИЗМУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА КОНФЕСІЙНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ І РОЗВИТОК РЕЛІГІЙНО-БОГОСЛОСЬКОЇ ДУМКИ ПЕРІОДУ МОДЕРНУ - Угренюк, Вадим Вітадійович (My University, 2023)
Робота написана автором на належному рівні та відмовідає всім вимогам. Текст чітко структурований та логічно викладений. У роботі було: - витлумачено боголословську суть понять «реформація» та «контрреформація» й здійснено комплексну об'єктивацію їх відображення в сучасній українській богословській та історико- релігієзнавчій думці; - проаналізовано основні суспільно-політичні чинники та ідейно- релігійне підгрунтя інституційного оформлення протестантизму на етнічних теренах України; - витлумачено зміст і провідні ідеї соціально-релігійних і світоглядноціннісних детермінант стрімкого поширення і такого ж швидкого занепаду протестантського руху в Західній Європі та Україні; - визначено особливості, цілі та завдання ситуативної православності лютеранського-меланхтонового богословського дискурсу як спробу легалізації протестантського руху на рівні Константинопольського Патріархату; - охарактеризовано контрреформаційний рух Католицької Церкви як визначальний чинник церковно-релігійного життя на теренах Київської митрополії періоду модерну; - витлумачено наслідки реформаційно-контрреформаційного рухів як важливих факторів конфесійної поляризації та розвитку конфесійного богослов'я в Західній Європі та Україні.
Keywords: християснтво, протестантизм, модерн, релігійнобогословська думка