Доказування та докази в конституційному судовому процесі (на прикладі України та Німеччини) - Руснак, Леся (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Дисертація на здобуття ступеня докторки філософії в галузі знань 08 Право за спеціальністю 081 Право - Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівці, 2023р. Дисертація є комплексним науковим дослідженням доказування та доказів в конституційному судовому процесі (на прикладі України та Німеччини). В процесі такого дослідження виявлено, що доказування здійснюється у відповідній процесуальній формі, яка кардинально відрізняє конституційний судовий процес від інших способів вирішення справ. Запропоновано визначати доказування в конституційному судовому процесі як розумово-пізнавальну діяльність учасників конституційного провадження, спрямовану на сприйняття обʼєктів, їх оцінки та перевірки доказами. Визначено, що право на доказування слід розглядати як складову належної правової процедури, яка дає особам право постулювати засоби доказування, які виправдовують їхні заяви в процесі чи процедурі, в межах і обсягу, встановлених Конституцією та законом.
Keywords: конституційне судочинство; Конституційний Суд України; доказ; конституційне доказування; суддівський розсуд; тягар доказування; тлумачення права; засоби доказування; Федеральний конституційний суд Німеччини