Legislative regulation of mediation principles: the experience of Ukraine - Havrylyuk, Ruslana; Patsurkivskyy, Petro («Baltija Publishing», 2023)
У Законі України «Про медіацію» принципам медіації відведено належне місце. Зокрема, їм присвячено аж п’ять окремих статей, що у законодавчих актах України трапляється не часто. Перша із цих статей має загальний характер. У ній йдеться про те, що медіація в Україні проводиться за взаємною згодою її сторін за умови обов’язкового врахування принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності й неупередженості медіатора, самовизначення і рівності прав сторін медіації. Законодавець також визначив, що вищезазначені позитивні принципи медіації поширюються і на стадію підготовки до медіації. Безпосередніми нормативними джерелами законодавчих принципів медіації в Україні стали, як уже неодноразово зазначалося у відповідній літературі, міжнародні правові акти з альтернативного врегулювання конфліктів (спорів), передусім акти ЄС з медіації, а також національне законодавство держав-членів ЄС, яким врегульовується медіація.
Keywords: медіація; законодавчий принцип нейтральності; Законодавче регулювання принципу нейтральності; Законодавче регулювання принципу конфіденційності медіації