ЕСТЕТИКО-РЕЛІГІЙНА ЄДНІСТЬ В ОБРАЗАХ ТА СМИСЛАХ СХІДНОГО МИСТЕЦТВА (НА ПРИКЛАДІ БУДДИЗМУ) - Лазоревич, Ірина (Міжнародний часопис "Релігія і соціум". Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2019)
У статті приділено увагу специфіці функціонування й трансформації образів та символів релігійного мистецтва орієнтальної релігійної спадщини. Констатується істотне зростання під впливом технологізації, інформатизації та глобалізації зацікавленості формами збереження життєвості традиційних сакральних символів. Авторка бере до уваги те, що фактом сьогодення є неминучість взаємодії ідей та цінностей східної і західної цивілізацій. Багато в чому ця взаємодія реалізується і через форми трансляції відповідних буддійських смислів у західні мистецькі практики, а також через використання в традиційному буддійському мистецтві елементів європейських художніх засобів. У статті аналізуються провідні відгалуження буддійської художньої культури та їхня трансформація в контексті сьогодення. Дослідниця інтерпретує форми культивування сучасними митцями ряду традиційних буддійських сакральних смислів. Серед аналізованих форм буддійського релігійного мистецтва – художня структура і духовний зміст таких артефактів, як ступа, танка, скульптурні зображення Будди, манера читання молитов (горловий чернечий спів), сад каміння, садове мистецтво. У дослідженні реалізовано міждисциплінарну координацію філософії релігії, культурології, мистецтвознавства та естетики.
Keywords: культура, Схід, цивілізація, релігія, буддизм, Будда, гармонія, сакральність, мистецтво, трансцендентність, нірвана, медитація, символ, цінності, танка, ступа.