TECHNICAL AND TECHNOLOGICAL BASE OF NEW TECHNOLOGICAL DEVICE FORMATION - ZRYBNIEVA, Iryna (Інтелект XXI, 2018)
У статті автор надає авторське визначення поняттю «технологія», визначає критичні технології як технології, які носять міжгалузевий характер, створюють суттєві передумови для розвитку багатьох технологічних галузей або напрямків досліджень і розробок; перспективні технології як найбільш ефективні технології, що є виправданими з економічної і технологічної точок зору, які забезпечують конкурентні переваги; пріоритетні технології як технології, використання яких має забезпечити значний внесок у соціально-економічний і науковотехнічний розвиток країни і досягнення за рахунок цього національних і соціально-економічних цілей; проривні технології, які радикально змінюють життя індивіду-розуму, суспільства і глобальну економіку. Фінансування формування та розвитку технологій шостого технологічного укладу має здійснюватися державою в рамках інноваційно-технологічних кластерів. Технологічними пріоритетами у ракурсі політики держави у сфері науки, технологій і техніки мають бути визначені: Прогноз науково-технологічного розвитку України на період до 2030 року, що має бути затверджений Указом Президента України; концептуальні та стратегічні документи в галузі соціально-економічного та інноваційного розвитку України, які мають бути затверджені постановами Кабінету Міністрів України; Державні цільові програми, які входять в блок «Розвиток високих технологій»; Технологічні платформи. В даний час перелік домінуючих технологій шостого технологічного укладу визначається в таких нових перспективних формах інфраструктури, пов'язаних з відповідними технологіями як Форсайт, дослідний фронт, Дорожні карти.
ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНА БАЗА ФОРМУВАННЯ НОВОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УКЛАДУ
Keywords: інноваційно-технологічна діяльність; підприємництво; мале та середнє підприємство; інновації