Особливості комунікативних умінь і навичок у дітей старшого дошкільного віку з загальним надорозвитком мовлення - Гуцану, Ксенія Ярославівна (My University, 2022)
Розглянувши в даному дослідженнні основні теоретичні аспекти проблем формування комунікативних навичок в дошкільнят з загальним недорозвиненням мови, нажаль, можна дійти досить непозитивного висновку, що в дітей з цієї групи порушення комунікації не лишень обмежується мовним компонентом, нажаль охоплює всю комунікативну систему в загальному, що ускладнює міжособистісну взаємодію, що негативно відбивається на психічному розвитку дитини, яка має мовні патології. Комунікативні порушення у дошкільнят мають особливості: - труднощі дошкільнят у встановленні контакту з оточуючими людьми, - зниження потреби у спілкуванні, - прояв незацікавленості в контактах, - відсутність уміння орієнтуватися в різних ситуаціях спілкування, - прояв негативності, - несформованість форм комунікації (діалогічні та монологічні мовлення), - низька мовленнєва активність. Виявлено, що комунікативна навичка у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвиненням мови перебуває в основному на середньому та низькому рівні розвитку. Отже, необхідна корекційна робота, спрямована на розвиток комунікативних навичок. Таким чином, у дітей із загальним недорозвиненням мови спостерігаються порушення комунікативних навичок: - труднощі дітей у встановленні контакту з людьми, які їх оточують, - зниження потреби у спілкуванні, - незацікавленість у контакті, - невміння орієнтуватися у ситуації спілкування, негативізм, несформованість форм комунікації (діалогічна та монологічна мова), низька мовна активність. Можна дійти невтішного висновку, що у групі в дітей віком старшого дошкільного віку із загальним недорозвиненням мови недостатньо розвинені комунікативні навички. Аналіз результатів роботи показав, що включення ігор у процесі навчання сприяє формуванню мовної саморегуляції старших дошкільнят із загальним недорозвиненням мови та їх успішному комунікативному розвитку. 3 Ігри з правилами не лише сприяють загальному розвитку дітей, а й розвивають комунікативні здібності, що суттєво позначається на підготовка дітей до шкільного навчання. У школі стає особливо важливими: з одного боку, вміння підкорятися обов'язковим нормам та правилам, з іншого – виявляти творчу активність, а також уміння приймати тимчасову невдачу, не відмовляючись від спроб досягти успіху надалі, найголовніше вміння спілкуватися один з одним, з дорослими.
Keywords: комунікативних умінь; комунікативні навички; загальний надорозвиткок мовлення