Політично-релігійний дискурс роману «Покора» Мішеля Уельбека. - Нікоряк, Анастасія; Нікоряк, Наталія (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2025)
Зауважується, що роман «Покора» М. Уельбека тлумачиться критиками і дослідни- ками, як геніальність і прозорливість автора, натомість представники мусульманської общини вба- чають в ньому провокацію. Досліджено авторську інтерпретацію політичної та релігійної ситуації сьогодення. Зʼясовано, що політичний код роману «Покора» не складається лише з опису політич- них перипетій навколо президентської кампанії чи подання ключових ідей тієї чи іншої політичної партії. Письменник насичує текст різноманітними політичними маркерами: описом політичної рек- лами, цитуванням передвиборчих лозунгів, агітаційних листівок, коментування політичної ситуації на радіо, зображенням вечірніх шоу в день виборів президента, що дозволяє досягнути ефекту пов- ної реалістичності у реципієнта. Окрема увага приділена питанню релігії як політиці.
THE POLITICAL AND RELIGIOUS DISCOURSE OF THE NOVEL «SUBMISSION» BY MICHEL HOUELLEBECQ
Keywords: «Покора»; М. Уельбек; релігія; політичні маркери; цивілізаційна ідентичність