ОСНОВНІ ЧИННИКИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Гаватюк, Людмила Станіславівна (Хмельницький національний університет, 2016)
У статті визначено економічну сутність рентабельності, а також роль прибутку та рентабельності в сучасних умовах господарювання. Обґрунтовано, що прибуток є метою, результатом, стимулом і чинником економічної безпеки діяльності підприємства. Можливість отримання більшого прибутку спонукає керівників підприємств шукати більш ефективні способи використання ресурсів. Визначено, що рівень і сума прибутку складаються під впливом безлічі факторів, що впливають на неї як негативно, так і позитивно. У статті наведено чинники зростання прибутковості та запропоновано шляхи підвищення прибутку підприємств України.
Keywords: прибуток підприємства, собівартість продукції, обсяг виробництва та обсяг реалізації продукції, ціна продукції, якість продукції, рентабельність.