Лінгводидактичні засади вивчення односкладних речень (на матеріалі творчості Ольги Кобилянської) - Кузик, Світлана Василівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних і прикладних аспектів вивчення односкладних речень у закладах загальної середньої освіти на основі мовотворчості Ольги Кобилянської. Об’єктом дослідження виступають односкладні конструкції в повісті «Царівна», виявлені шляхом суцільної вибірки, а предметом — методика їх вивчення в шкільному курсі української мови. У теоретичній частині праці проаналізовано лінгвістичну природу односкладних речень як самостійних синтаксичних одиниць, розглянуто їхні класифікації та обґрунтовано лінгводидактичні засади формування мовної компетентності учнів 8-х класів. У практичному розділі здійснено системний аналіз структурно-семантичної будови та стилістичних можливостей дієслівних (означено-особових, неозначено-особових, узагальнено-особових, безособових, інфінітивних) та іменних (номінативних, генітивних, вокативних) речень у тексті повісті. Доведено, що використання таких конструкцій у творі О. Кобилянської є засобом розкриття внутрішнього світу героїні, її рефлексій та емоційного стану. Наукова новизна роботи полягає в інтегрованому підході до вивчення ідіостилю письменниці в контексті сучасних вимог навчання синтаксису. Практичне значення дослідження втілено в розробці методичних рекомендацій, системи вправ та дидактичних матеріалів (зокрема тестових завдань), спрямованих на вдосконалення комунікативної компетентності школярів. Результати роботи можуть бути використані вчителями-словесниками, студентами-філологами та при підготовці спецкурсів із синтаксису української мови.
Keywords: односкладне речення; лінгводидактика; Ольга Кобилянська; повість «Царівна»; синтаксис; дієслівні речення; іменні речення; означено-особові речення; безособові речення; інфінітивні речення