Юридична Україна - Havrylyuk, Ruslana (ТОВ "Юрінком Інтер", 2023)
У статті аналізуються з пізнавальних позицій антропосоціокультурного підходу дискусійні питання юридичної визначеності податкового права України в умовах воєнного стану. В українському правознавстві вищезазначені проблеми ще жодного разу не піддавались спеціальному аналізу, а поодинокі дослідження їх окремих аспектів відзначаються переважно постановочним характером, розглядом їх окремих аспектів та щонайменше дискусійністю їх оціночних положень, а також висновків. Метою статті є аналіз принципових інновацій у юридичній визначеності матеріального податкового права України в умовах воєнного стану, розкриття їх: сенсу та потенціалу. У результаті дослідження автори статті дійшли висновку, що в умовах воєнного стану відбулися парадигмальні зміни у сфері юридичної визначеності податкового права України я к у широкому (змістовому загалом), так і в спеціально-юридичному сенсі цього слова. Квінтесенцію перших склала лібералізація податкового права України, яка охопила мільйони осіб-платників податків та об’єктів оподаткування, стала по суті неоголошеною революцією в оподаткуванні. У вузькому (спеціальному) розумінні терміну юридична визначеність податкового права України в умовах воєнного стану проявилася в застосуванні до її вимірів як основоположного ціннісного критерію принципу балансу приватних і публічних інтересів у соціумі.
Keywords: податкове право України; ціннісна матриця податкового права; воєнна матриця податкового права; юридична визначеність податкового права; змістова визначеність податкового права; формально-юридична визначеність податкового права; баланс публічного та приватного інтересів у податковому праві; ціннісний вимір податкового права; змістовий вимір податкового права; темпоральний вимір податкового права