Податкове та митне право - Бабін, Ігор, Віталій Вдовічен (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю.Федьковича, 2021)
В умовах розвитку ринкових відносин, вступу України до Світової Організації Торгівлі, підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, податкове та митне законодавство України зазнало суттєвих змін. Податки, в тому числі мито, набули значення основного джерела формування публічних фондів грошових ресурсів. А мито, крім того, стало одним з ефективних інструментів у здійсненні міжнародної торгівлі, захисті національного товаровиробника, налагодженні економічної та політичної співпраці між державами. Тому знання і розуміння сутності та особливостей податкового та митного права на сьогодні є однією з необхідних компетенцій сучасного кваліфікованого юриста. Програма навчальної дисципліни «Податкове та митне право» передбачає вивчення сучасної системи податків і зборів України, особливостей та юридичної конструкції кожного її елемента, підстави виникнення та припинення податкового зобов’язання, податкових процедур, контролю та відповідальності, а також правової природи митного контролю, специфіки митного оформлення та декларування, види митних режимів та правового регулювання пропуску та переміщення через митний кордон України осіб, робіт, товарів та послуг. Вивчення навчального матеріалу з дисципліни дозволить не тільки опанувати теоретичні основи знань, але і набути практичних навичок, зокрема, щодо вибору оптимальної моделі оподаткування і шляхів зниження податкових ризиків виходячи зі сфери господарської діяльності; побудови стратегії податкового планування; консультування з питань трансфертного ціноутворення, захисту від неправомірного коригування митної вартості імпортованих товарів, навчитись використовувати їх у життєвих ситуаціях, які вимагають прийняття юридично грамотних рішень, кваліфіковано здійснювати правозастосування у сфері податкових та митно-правових відносин.
Keywords: податок, мито, право