Тактики нейролінгвістичного програмування в туристичному рекламному дискурсі - Колісниченко, Тетяна (ЛІРА, 2023)
Реклама здійснює комунікативно- когнітивний вплив на свідомість реципієнта шляхом актуалізації різних технік впливу, тому в межах туристичного дискурсу вона має завжди бути актуальною та акцентуватись на сучасних реаліях.Дослідження структури та впливу реклами в дискурсах аналізувались з різних ас-пектів, що й спричинило актуальність пропонованого дослідження.Мета дослідження полягає у спробі дослідити основні техніки впливу в рекламі турис-тичного об’єкта й вимагає реалізації низки завдань, а саме: визначення базової структури рекламних повідомлень у туристичному дискурсі та аналіз базових тактик нейролінгвістич-ного програмування, які актуалізуються в рекламних текстах досліджуваного дискурсу.Аналіз 514 рекламних повідомлень у рекламно- туристичних брошурах за 2020–2022 виявив, що рекламні повідомлення туристичного дискурсу структуруються за трьома основними рівнями: тематичний (опис туристичного об’єкта), тактичний (актуаліза-ція тактик нейролінгвістичного програмування) та імерсійний (занурення реципієнта в атмосферу рекламованого туристичного об’єкта), кожен з яких є мікросутністю, яку необхідно коректно актуалізувати для її правильної інтерпретації.Аналіз рекламних текстів на тактичному рівні виокремив два напрями тактик ней-ролінгвістичного програмування: нелінгвістичний – образи, візуалізація та інфографіка, маркування тексту та текстуалізація, прийоми асоціацій та лінгвістичні – фокусування уваги, закладання «фундаменту», використання лексем- команд, прийомів узагальнення, використання модальності, прийомів порівнянь.Тактики нейролінгвістичного програмування широко застосовуються в рекламних текстах у туристичному дискурсі для коригування та змін пріоритетів і вподобань потен-ційних клієнтів. У рекламі туристичних об’єктів важливим є дотримання кореляції ком-понентів для створення «гармонійної композиції»: раціональної подачі фактів, доцільної візуальної сугестії, креації «вірного фону» для сприйняття інформації адресатом
Keywords: дискурс, туристичний рекламний дискурс, нейролінгвістичне програму-вання, кореляція компонентів.