Суспільно-географічна поляризація розвитку територіальних громад Дністровського району Чернівецької області - Сорокін, Денис Вікторович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Робота присвячена вивченню сучасних соціально-економічних та просторових диспропорцій, що виникають у розвитку територіальних громад на прикладі Дністровського району Чернівецької області. Основна мета дослідження полягає у виявленні факторів, що сприяють соціально-економічній поляризації в межах територіальних одиниць району, а також оцінці її впливу на розвиток громад і життя їх населення. В ході дослідження особлива увага приділяється аналізу економічних показників, соціальних умов та інфраструктурних ресурсів, що визначають рівень розвитку місцевих громад. Визначено, що існує значна нерівномірність у розподілі ресурсів та можливостях для розвитку між окремими територіями, що має прямий вплив на життєвий рівень їх жителів. Також досліджується вплив державної регіональної політики, інвестиційних ініціатив та місцевих управлінських стратегій на подолання цих диспропорцій. Порівняльний аналіз соціально-економічних показників між різними територіями району дозволяє сформулювати рекомендації щодо покращення управлінських практик і забезпечення сталого розвитку територіальних громад.
Socio-geographic polarization of the development of territorial communities of the Dniester district of Chernivtsi region
Keywords: децентралізація; територіальна громада; Дністровський район; поляризація розвитку громад