Право на вільне пересування та проживання громадян Європейського Союзу. - Руденко, Оксана Валеріївна; Вайцеховська, Оксана Романівна (Право і суспільство., 2024)
У статті розкрите поняття громадянства ЄС та основні принципи правового положення громадян ЄС, а також детально проаналізовано питання щодо реалізації права на вільне пересування та проживання громадян ЄС. Доводиться, що громадянство Союзу є однією з найяскравіших федеративних рис ЄС. Аргументується автоматичне визнання громадянами Союзу громадян всіх держав-членів, які самостійно вирішують питання про набуття чи втрату свого національного громадянства. Проаналізовані додаткові права (права громадян Союзу), які пов’язують громадянина з ЄС та з його державами-членами, в чому проявляється практичне значення європейського громадянства. Аргументується, що основоположним принципом, на якому базується правове положення громадян ЄС є принцип недискримінації, що в міграційних правовідносинах проявляється в недискримінації залежно від національного громадянства. Розглядається категорія «захищених ознак», за критерієм якої відбувається розмежування між прямою та непрямою дискримінацією.
Keywords: громадянство ЄС, право на вільне пересування та проживання, принцип недискримінації, «захищені ознаки», право виїзду, право в’їзду, право тимчасового проживання, право постійного проживання.