Оцінка рівня боргової безпеки як складової фінансової безпеки держави - Грубляк, О.М.; Жаворонок, А.В.; Холявко, Н.І. (Інфраструктура ринку, 2020)
Результати проведеного дослідження свідчать, що державний борг відіграє значну роль у фінансово-економічному житті країни. Дослідження показало, що серед нинішніх причин, що призвели до критичного стану боргової безпеки України, такі: хронічний дефіцит державного бюджету; безпрецедентна політична криза, анексія Автономної Республіки Крим та тривалий військовий конфлікт на сході країни; глибокий економічний спад, спричинений перегрупуванням економічних зв'язків із міжнародними партнерами та управлінням інфраструктурою і промисловими об'єктами в частині країни; фінансування за рахунок державних запозичень дефіциту державного бюджету, зростання якого значною мірою зумовлене збільшенням видатків на обслуговування оборони та державного боргу; необхідність подальшої підтримки державних підприємств та банків за рахунок збільшення їх статутного капіталу тощо. У подальшому з метою вдосконалення існуючих методик оцінки боргової безпеки варто проводити порівняння боргової безпеки України та розвинених європейських країн.
Keywords: державний борг, боргові ризики, боргова безпека держави, фінансова безпека.