ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Терлецька, Юлія (My University, 2026)
У статті узагальнено теоретичні засади дослідження впливу інформаційних технологій на ефективність управління підприємством. Встановлено, що у недалекій перспективі усі бізнес-процеси, взаємодія між підприємницькими структурами і стейкхолдерами, а також ринки усіх ресурсів зазнають кардинальної трансформації у процесі адаптації до вимог сучасних цифрових технологій та інформаційних систем. Уже сьогодні будь-якому вітчизняному підприємству без імплементації сучасних цифрових та інформаційних технологій практично неможливо одержати конкурентні переваги над конкурентами. Процес використання цифрових технологій та штучного інтелекту сприяє формуванню нових перспектив для розвитку бізнесу за рахунок підключення до цифрових глобальних ланцюжків створення вартості, формування нових ринків збуту, прискорення процесу виведення інноваційних товарів на міжнародні ринки. Доведено, що для забезпечення оптимальної роботи українських товаровиробників необхідно активізувати процес використання цифрових та інформаційних технологій. Цифровізація передбачає використання управлінським персоналом інформаційно-комунікаційних технологій на базі потенційних можливостей сучасної ІТ-індустрії, спрямованих на трансформацію сформованої парадигми управління з метою досягнення стратегічно важливих цілей функціонування суб’єктів підприємницької діяльності. Доведено, що в умовах сучасних викликів та загроз вітчизняні підприємці зуміли перетворити інформаційні технології на нову можливість розвитку власного бізнесу. З’ясовано, що процес імплементації інформаційних технологій у господарську діяльність підприємства має також і негативні наслідки. Вони полягають у підвищенні рівня ризиків, пов’язаних із сучасними технологіями, зокрема, й інформаційними ризиками, що актуалізує доцільність формування ефективних методів управління ними. Встановлено, що пріоритети цифрової трансформації суб’єктів підприємницької діяльності безпосередньо пов’язані з якістю інформаційних технологій, рівнем довіри виробничого та управлінського персоналу до стабільності функціонування бізнес-процесів, а також інтегрованістю українського бізнесу у міжнародний ринок.
INFORMATION TECHNOLOGY AS A FACTOR IN INCREASING THE EFFICIENCY OF ENTERPRISE MANAGEMENT
Keywords: цифрова трансформація бізнесу, інформаційні технології, цифрове середовище, ефективність управління підприємством, інформаційні ризики.