До питання про юридичну природу прав платників податків - Havrylyuk, Ruslana (Юридичний факультет Львівського національного університету, 2003)
У вітчизняній правовій науці питання про онтологію прав платників податків вважається з'ясованим, його не відносять до числа дискусійних та невирішених. Зокрема, в офіційному підручнику з податкового права Н.П. Кучерявенка зазначається: "Платники податків і зборів є насамперед зобов’язаними особами. У відповідності з цим податкове законодавство і закріплює переважно обов'язки. Саме імперативний податковий обов’язок визначає правосуб’єктність платників податків" (підкреслено нами. -р.Г.). Тобто тут прямо говориться про похідний та залежний характер прав платників податків від їхніх обов’язків. А в іншому місці цього підручника зазначається, що встановлений державою у чинних нормативних актах перелік обов'язків і прав платників податків "є вичерпним".
Keywords: правосуб’єктність платників податків; конституційні принципи оподаткування; імперативний податковий обов’язок; основні принципи оподаткування і зборів; класифікація принципів оподаткування; етатизм; етатистська доктрина оподаткування