Як формувати стратегії в умовах невизначеності? - Галушка, Зоя Іванівна (Миколаївський національний аграрний університет, 2024)
статті проаналізовано особливості розвитку бізнес-процесів в умовах невизначеності зовнішнього середовища. Охарактеризовано умови розвитку бізнесу в Україні в умовах російсько-української війни. Проаналізовано підходи науковців до розуміння невизначеності та економічного ризику. Обґрунтовано необхідність розробки та реалізації стратегій розвитку підприємств. стратегія відіграє критичну роль і займає центральне місце. Зазначено, що: стратегія допомагає організації розуміти її поточне становище, переглядати можливі варіанти розвитку та приймати рішення в умовах невизначеності; слугує важливим компасом для навігації в непередбачуваному середовищі; дозволяє організації адаптуватися до цих змін та знаходити нові шляхи до успіху; допомагає організації зберегти свій фокус на довгострокових цілях та баченні; сприяє усвідомленню потенційних шляхів досягнення успіху та розробці плану дій для їх досягнення. Конкретизовано умови досягнення успіху в умовах невизначеності.
Keywords: невизначеність зовнішнього середовища, економічні стратегії, рівень невизначеності, адаптаційні стратегії, економічний ризик