Лакомова К.П. Особливості євроатлантичної інтеграції Швеції та Фінляндії - Лакомова, Катерина Павлівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена особливостям процесу євроатлантичної інтеграції Швеції та Фінляндії від Другої світової війни до сучасності. Увага зосереджена на політичних і безпекових аспектах даного процесу. Розкриті історичні та геополітичні передумови євроатлантичної інтеграції, досліджено інтенсифікацію співробітництва Фінляндії та Швеції з НАТО в постбіполярний період. Розглядаються приорітети Швеції та Фінляндії в період гібридної війни. Досліджується євроатлантична інтеграція Фінляндії та Швеції у контексті повномасштабної російсько-української війни, аналізуються переваги цього кроку для Швеції та Фінляндії і європейської безпеки, висвітлена позиція країн щодо російської агресії проти України.
Keywords: Фінляндія та Швеція; НАТО; нейтралітет; інтеграція; зовнішня політика