Інноваційні технології викладання зарубіжної літератури в ЗЗСО (на прикладі вивчення творчості Мацуо Басьо) - Нікітіна, Діонісія; Нікоряк, Наталія (Одеса : Видавничий дім “Гельветика”, 2025)
У статті аналізується потенціал інноваційних технологій у процесі викладання зарубіжної літератури в закладах загальної середньої освіти на прикладі вивчення творчості японського поета Мацуо Басьо (1644–1694). У центрі уваги – актуальність упровадження новітніх методик, що сприяють формуванню ключових компетентностей учнів, зокрема читацької, естетичної, міжкультурної, комунікативної та цифрової. На основі аналізу жанрово-стильових особливостей хайку, філософії дзен-буддизму та культурних кодів Японії XVII ст. обґрунтовано доцільність використання мультимедійних, інтерактивних, ігрових, кооперативних та міжпредметних підходів у процесі вивчення поезії Басьо. Виокремлено ефективні стратегії: віртуальні екскурсії, аудіо- та відеоінтерпретації хайку, створення музичних і візуальних пейзажів, написання власних поетичних творів. Комплексне використання міжпредметної інтеграції (з історією, географією, музикою, образотворчим мистецтвом тощо) дозволяє учням побачити твори Мацуо Басьо у широкому культурному контексті. Наголошено на важливості залучення цифрових платформ (Google Arts & Culture, YouTube, Canva, Padlet, Kahoot!, The Haiku Foundation тощо) як інструментів візуалізації, моделювання культурного контексту й активізації естетичного сприйняття поезії. Обгрунтовується, що інноваційні технології підвищують мотивацію учнів до вивчення літератури, створюють умови для особистісного зростання, розвитку креативності, емпатії та міжкультурної толерантності. Поєднання традиційної східної естетики з сучасними цифровими платформами та інтерактивними стратегіями забезпечує ефективне засвоєння матеріалу та емоційно-ціннісне переживання поезії, що відповідає принципам гуманістичної освіти. Матеріали статті можуть бути використані студентами під час проходження педагогічної практики, вчителями зарубіжної літератури.
INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR TEACHING FOREIGN LITERATURE IN SECONDARY SCHOOLS (USING THE EXAMPLE OF STUDYING THE WORKS OF MATSUO BASHO)
Keywords: інноваційні технології; інтегрований урок; візуалізація; музичний пейзаж; хайку; Мацуо Басьо