ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ДО УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД - Дияк, Вадим Валерійович; Аніщенко, Вікторія Олександрівна; Яремчук, Сергій Степанович (My University, 2023)
У статті проаналізовано проблему готовності майбутніх офіцерів тактичного рівня прикордонної служби України до здійснення професійної взаємодії за допомогою проектного управління. Серед методологічних підходів заявленої теми визначено такі: синергетичний,аксіологічний, компетентісний, діяльнісний тощо. Аналіз наукових філософських, психолого-педагогічної досліджень проблеми взаємодії, дав можливість дійти висновку, що зазначене явище не аналізувалось у вищій військовій освіті. В свою чергу, зазначене твердження дозволило актуалізувати тему професійної взаємодії за допомогою проектного управління, особливо в умовах українсько-російської війни. Визначено, що систему підготовки офіцерів тактичного рівня до професійної взаємодії можливо сконструювати на основі системного підходу та на завдяки аналізу наукових праць фахівців прикордонного відомства. Подано та розкрито зміст основних елементів такої системи (педагогічні умови, суб’єкти та об’єкти тощо). Проаналізовано вертикальну та горизонтальну структури згаданої системи. Контроль та пропуск транспортних засобів та осіб; інженерно-технічне оснащення кордону, організація та здійснення прикордонного контролю; припинення незаконного переміщення транспортних засобів та осіб через державний кордон; узгодженість діяльності із військовими формуваннями та правоохоронними інституціями щодо захисту кордону; здійснення оперативно-розвідувальної діяльності; реалізація інформаційно-аналітичних та пошуково-розшукових процедур щодо забезпечення цілісності кордонів держави; участь у протидії злочинним утворенням різного виду – визначено як необхідні характеристики системи підготовки офіцерів-прикордонників до професійної взаємодії.
TRAINING OF FUTURE BORDER OFFICERS FOR ADMINISTRATIVE ACTIVITIES: A PROJECT APPROACH
Keywords: майбутні офіцери-прикордонники; управлінська діяльність; проектне управління; готовність до проектного управління