Психологічні особливості професійної саморегуляції працівників управління державної служби України із надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області - Гуцуляк, Федір Васильович (My University, 2021)
Перед світом в цілому і перед нашим суспільством зокрема, кожний день постають небезпечні виклики, які супроводжували людство більшу частину його історії. Це як стихійні лиха, які несуть небезпеку для життя, пожежі, буревії, повені, землетруси, так і катаклізми спричинені людською діяльністю, аварії техногенного характеру і найнебезпечніше, що і в наш час не втратило своєї загрози, зокрема війни. Першими, хто бере на себе удар, як природних катаклізмів, так і антропогенних ситуацій, спричинених людською безвідповідальністю є військові та професійні рятівники. На сьогодні коли для нашої держави зберігається високий рівень випадків надзвичайних ситуацій, існує постійна загроза зовнішньої військової агресії є актуальними дослідження проблем психологічної саморегуляції, що визначається зростаючим рівнем вимог до професійно значущих якостей особистості співробітників ДСНС України. Здатність до саморегуляції та високий рівень емоційних умінь, дозволяє рятівникам проводити інтегративну обробку інформації, використовувати стимули навколишнього середовища для когнітивної оцінки, прийняття швидких свідомих рішень у ситуаціях, пов'язаних з небезпекою для власного життя та життя інших людей.